De afgelopen jaren zien we een stijgende lijn in het ziekteverzuim binnen
A.Hak. Deze stijging van verzuim zien we niet alleen binnen A.Hak maar ook binnen de gehele branche. De belangrijkste oorzaken van verzuim zijn fysiek belastende werkzaamheden in combinatie met leeftijd. Zwaar belastend werk heeft met name op de lange termijn effecten op je lichaam waaronder slijtage. Hoewel we verzuim door fysieke belasting binnen de gehele organisatie terugzien heeft met name de groep 50+ plussers hier mee te maken.
Omdat we als organisatie een zorgplicht hebben naar onze medewerkers is besloten dat de start van 2023 in het teken staat van 'gezondheid'. Zoals reeds aangegeven start op 4 april het preventief medisch onderzoek (een anonieme gezondheidscheck) binnen A.Hak. Hiermee proberen we je inzicht te geven in je gezondheid.
Naast het preventieve onderzoek willen we extra aandacht besteden binnen A.Hak aan het thema fysieke belasting. Hiervoor worden workshops en webinars georganiseerd voor zowel kantoor als projectlocaties. Daarnaast willen we alvast met deze toolbox jullie aandacht vragen voor dit onderwerp.
Welke vormen van lichamelijke belasting kennen we:
Een te grote belasting of een te lange belasting (langere periode, zelfs jaren) van je
lichaam kan zorgen voor klachten. Denk bijvoorbeeld aan verkrampte spieren als je lang een bepaalde houding zit, het gevoelloos worden van je vingers als je bijvoorbeeld te lang een apparaat vasthoudt of als je te lang met je armen boven je hoofd werkt.
Als je dit maar vaak genoeg doet ontstaan er langzaam klachten die kunnen leiden tot uiteindelijk verzuim. Kortom: je komt thuis te zitten.
Onderzoek geeft aan dat:
Wat maakt het werk zwaar?
In eerste instantie zal in de ontwerp- en werkvoorbereidingsfase nagedacht moeten worden over hoe wij ons werk zo veilig en gezond mogelijk kunnen uitvoeren. Dit kan gaan over positionering van materieel, in te zetten hulpmiddelen maar ook de inrichting van de bouwplaats. Denk aan toegang tot de sleuf, werken in een droge sleuf, het creeren van veilige looproutes waardoor je niet door de klei hoeft te baggeren etc.
Toch zal er altijd werk zijn waarbij we voorwerpen moeten verplaatsen door gebruik te maken van onze handen, armen, rug en benen. Als dit het geval is moeten we nadenken over het volgende:
Mocht je willen werken aan verbetering van de fysieke belasting van je lichaam dan heeft TNO hiervoor een app ontwikkelt. Deze app helpt je gezonder te werk te gaan. De Bewust Belast app helpt je te kiezen voor jouw eigen gezondheid.
Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.